Tuesday, August 3

Jangan berhenti bercinta!!!

“Kereta, Otak & cinta…semuanya sama!”

Kereta ~ Jika lama terbiar dan tidak dihidupkan enjinnya, ia akan lemah, lesu, rosak dan menjadi usang. Apabila kita  hendak menghidupkannya semula, enjinnya terpaksa dibaiki, beberapa parts kena tukar baru, ditukar bateri dan mungkin enjin kereta itu boleh dihidupkan kembali, kereta itu mungkin juga boleh bergerak semula. Namun ianya tidak akan sehebat dulu…dah tak sama beb :P

Sebaliknya jika kereta itu sentiasa dijaga rapi, enjinnya selalu diservis dan selalu dihidupkan enjinnya, PASTI keadaan kereta itu akan sentiasa baik dan enjinnya sudah tentu boleh bertahan lama…

Otak ~ Yup!…begitu juga otak kita, jika dibiarkan begitu saja tanpa ilmu, tidak diasah, tidak digerakkan dengan pengetahuan, tidak diguna untuk membuat keputusan, maka‘enjin’ untuk berfikir akan mulai berkarat, lemah, lesu dan usang. Lama-lama otak akan menjadi lembab dan beku!… :eek:

Sebaliknya, jika otak selalu digunakan, dimuatkan dengan berbagai-bagai pengetahuan, selalu diasah untuk berfikir, enjin untuk berfikir tadi akan sentiasa baik dan semakin tajam pemikiran kita, malah kita akan berubah menjadi seorang yang lebih bijak!

CINTA ~ Juga sama! Sekiranya kita gagal dalam bercinta, teruskan bercinta! Jangan sesekali berkata, “Biarlah nak jadi apa pun, kalau ada jodoh…adalah. Aku dah letih nak bercinta, nak bina semula percintaan” ..Jangan cepat mengalah beb, jangan putus asa dengan cinta. Jangan berubah menjadi malas untuk FIKIR pasal cinta lagi…Jangan sesekali berhenti dari bercinta! ;)

Janganlah mengundur diri sebelum benar-benar tewas di dalam perang, lalu…hanya menyerah pada yang Esa. Hey….Tuhan juga menyuruh kita berusaha, kan?!. Gagal sekali dua, bukan bererti gagal selamanya! Bro lagi banyak kali gagal beb!… :cry:

Sekiranya kita berhenti dari bercinta, lama-kelamaan kita akan lupa bagaimana hangatnya cinta itu, kita akan lupa cara-cara bercinta, kita akan menjadi semakin lemah dalam menangani masalah cinta…SEPERTI ENJIN & OTAK kita tadilah…enjin mati, otak beku!…CINTA??…samalah, malah kita akan merasa begitu longlai dan lesu walau untuk sekadar memandang kepada cinta yang datang… akhirnya kita pasti akan keseorangan. Kita tidak mahu itu berlaku kepada kita bukan? :oops:

Jadi, sebaliknya jika kita terus ingin memiliki cinta, terus bercinta, kita akan bertambah mahir. Walau kita gagal dan gagal lagi, kita ambil pengajaran darinya dan kita akan jadi semakin faham tentang percintaan!

Apabila kita semakin berpengalaman, PASTINYA kita akan lebih mengenali pasangan yang baik untuk kita, lalu kita akan lebih bersemangat untuk bercinta, jiwa kita akan lebih kelihatan bersemarak dengan cinta. AKhirnya dengan sendiri, orang-orang di sekeliling kita akan melihat diri kita hebat malah cukup arif tentang perhubungan, jadi mulailah ramai yang meminati kita!… kan itu yang kita mahu? …jika itu keinginan kita, jawapannya simple je,

“JANGAN BERHENTI BERCINTA!” :cool:

Sumber:BrotherLove

1 comments:

DiNa-DiaNa on August 5, 2010 at 12:00 AM said... [Reply]

for my opinion...
"love is a never ending feeling"

Post a Comment

 

Ratuhati Kami

  • Harith
  • Harith
  • Harith
  • Harith
  • Harith
  • Harith
  • Harith
  • Harith

Celebs Blog

Our Love Journal Copyright © 2010 Love Journal is Sponsored by HazlizaHusaini'sFamily