Monday, July 12

Ingat kah korang tarikh 27 Rejab?

Kalau tarikh Valentine Day tiap-tiap tahun kita boleh ingat..Takkan tarikh solat 5 waktu mula difardhukan kepada  kita umat islam,kita boleh lupa..Rasa tak patut la pulak kan..

Hari sabtu yang lepas semua umat islam menyambut Israk Mikraj.Tiap kali israk mikraj,pasti ada ceramah-ceramah agama mengenai sejarah Israk Mikraj.Namun,tiap tahun berganti tahun kita menyambut kedatangan 27 Rejab,insaf kah kita?Sudah sempurnakah solat kita? Sudah meningkatkah iman kita pada Allah?

Sedarkah kita bahawa Allah menyampaikan perintah bagi ibadah lain seperti haji, zakat, puasa dan sebagainya menerusi perantaraan malaikat Jibril.. namun bagi perintah solat, Allah sendiri yang menjemput Rasulullah dalam peristiwa Isra' dan Mikraj mengadap diriNya dan di anugerahkan ibadah tersebut.

Ingatlah.. ketika perintah solat di anugerahkan kepada Rasulullah, baginda sudah kehilangan semua tempat bergantung (bapa dan ibu, datuk, Abu Talib, Khadijah sudah di wafatkan oleh Allah). Apa yang ingin Allah sampaikan ialah Rasulullah sudah tiada tempat untuk bergantung, berlindung, berkasih... oleh itu terimalah anugerah SOLAT ini agar kau Ya Muhammad hanya akan bergantung pd Aku sahaja. Solatlah untuk kau memohon, merayu, berkata-kata, berkasih dengan Tuhan mu..

Sayangnya Allah pada kita, hingga Dia ingin jumpa kita 5 kali sehari sedangkan bagi umat Nabi Ibrahim, Allah hanya wajibkan solat 2 kali sahaja sehari.

Kesimpulannya ..
Sayangkah kita pada Allah?
Adakah kita menghargai solat?
Fahamkah kita pada peristiwa isra' mikraj dan hikmahnya?
Siapa kita di sisi Allah?

2 comments:

Aidi-Safuan on July 13, 2010 at 10:26 PM said... [Reply]

owh, baru paham pasal kepentingan solat pada awal2 diturunkan. thanx for sharing! :)

leeza on July 21, 2010 at 10:04 AM said... [Reply]

aidi-safuan..
sama-sama kita berkongsi ilmu :-)

Post a Comment

 

Ratuhati Kami

  • Harith
  • Harith
  • Harith
  • Harith
  • Harith
  • Harith
  • Harith
  • Harith

Celebs Blog

Our Love Journal Copyright © 2010 Love Journal is Sponsored by HazlizaHusaini'sFamily