Wednesday, June 23

Pasang hidden shoutbox

Ai seronok tengok blog-blog orang lain yang buat hidden shoutbox ni.Nampak kemas pastu jimat ruang.Ai pun dah berjaya buat kat blog ni tadi.Pada yang minat nak buat hidden shoutbox just ikut step-step kat bawah yer.Pada yang dah tau dan dah buat..korang pejam mata je yer tengok entry ni ;-).

Pasang Hidden Shoutbox Pada Blogspot

1) Login ke akaun blogspot korang

2) Klik Dashboard > Layout > Add Gadget > Pilih text/html

3) Copy code di bawah dan pastekan pada text/html tadi.

<style type="text/css">
#gb{
position:fixed;
top:50px;
z-index:+1000;
}
* html #gb{position:relative;}
.gbtab{
height:100px;
width:30px;
float:left;
cursor:pointer;
background:url('http://sites.google.com/site/auracyber/img/tabs.png') no-repeat;
}
.gbcontent{
float:left;
border:2px solid #2F3B07;
background:white;
padding:0px;
}
</style>

<script type="text/javascript">
function showHideGB(){
var gb = document.getElementById("gb");
var w = gb.offsetWidth;
gb.opened ? moveGB(0, 30-w) : moveGB(20-w, 0);
gb.opened = !gb.opened;
}
function moveGB(x0, xf){
var gb = document.getElementById("gb");
var dx = Math.abs(x0-xf) > 10 ? 5 : 1;
var dir = xf>x0 ? 1 : -1;
var x = x0 + dx * dir;
gb.style.right = x.toString() + "px";
if(x0!=xf){setTimeout("moveGB("+x+", "+xf+")", 10);}
}
</script>
<div id="gb">
<div class="gbtab" onclick="showHideGB()"> </div>
<div class="gbcontent">

Copy & Pastekan kod shoutbox korang kat sini ( tak kisah la shoutmix atau cbox )


<div style="text-align:right">
<a href="javascript:showHideGB()" tip="">
[close]
</a></div>
</div>
</div>

<script type="text/javascript">
var gb = document.getElementById("gb");
gb.style.right = (30-gb.offsetWidth).toString() + "px";
</script>





4) Last sekali save.



Pasang Hidden Shoutbox Pada Wordpress



1)Login ke akaun wordpress korang



2)Klik Dashboard > Appearance > Widget > pilih text



3)Copy code yang sama kat atas dan pastekan pada text tadi



4)Save kan.

2 comments:

eiyna on August 28, 2010 at 2:55 AM said... [Reply]

code shoutbox 2 cna ?
kurang phm ..

aina on December 19, 2010 at 11:56 PM said... [Reply]

Thanks bagi tutorial..

Post a Comment

 

Ratuhati Kami

  • Harith
  • Harith
  • Harith
  • Harith
  • Harith
  • Harith
  • Harith
  • Harith

Celebs Blog

Our Love Journal Copyright © 2010 Love Journal is Sponsored by HazlizaHusaini'sFamily