Thursday, June 17

Page navigation untuk blog

1Blog page nombor ni akan memudahkan menyenangkan pembaca blog korang  untuk meneroka ke dalam khazanah-khazanah blog korang berbanding dengan "Newer Post" dan "Older Post" link disamping meningkatkan pageview blog korang.Apa benda blog page nombor ni?Kalau nak tau function nya..Scroll down,kat bawah sekali tu ada pager macam gambar kat atas tu,korang klik-klik la situ..So korang leh ler faham ape function dia..Senang kan kalau ada benda tu..Nak pasang blog pager ni senang jer…

1) Login akaun blogger korang pastu klik Design > Edit Html

2) Jangan klik kat checkbox ‘Expand Widget’ tu tau..biar je kosong kat box tu.

3)Search (Ctrl+F) perkataan ni  ]]></b:skin>

4) Pastu perkataan tu dengan code kat bawah ni :

.showpageArea a {
text-decoration:underline;
}
.showpageNum a {
text-decoration:none;
border: 1px solid #cccccc;
margin:0 3px;
padding:3px;
}
.showpageNum a:hover {
border: 1px solid #cccccc;
background-color:#cccccc;
}
.showpagePoint {
color:#333;
text-decoration:none;
border: 1px solid #cccccc;
background: #cccccc;
margin:0 3px;
padding:3px;
}
.showpageOf {
text-decoration:none;
padding:3px;
margin: 0 3px 0 0;
}
.showpage a {
text-decoration:none;
border: 1px solid #cccccc;
padding:3px;
}
.showpage a:hover {
text-decoration:none;
}
.showpageNum a:link,.showpage a:link {
text-decoration:none;
color:#333333;
}
]]></b:skin>



5) Pastu search(ctrl+f) perkataan ni </body>



6) Gantikan perkataan tu dengan code kat bawah




<!--Page Navigation Starts-->
<b:if cond='data:blog.pageType != &quot;item&quot;'>
<b:if cond='data:blog.pageType != &quot;static_page&quot;'>
<script type='text/javascript'>
var pageCount=5;
var displayPageNum=5;
var upPageWord =&#39;Previous&#39;;
var downPageWord =&#39;Next&#39;;
</script>
<script src='http://blogergadgets.googlecode.com/files/blogger-page-navi.v1.js' type='text/javascript'/>
</b:if>
</b:if>
<!--Page Navigation Ends -->
</body>



7)Kemudian save kan saja template korang tu.selamat mencuba ;-)

1 comments:

Julia on November 27, 2010 at 11:36 PM said... [Reply]

awak...sy wat tak jd pepe lah...nape yea?

Post a Comment

 

Ratuhati Kami

  • Harith
  • Harith
  • Harith
  • Harith
  • Harith
  • Harith
  • Harith
  • Harith

Celebs Blog

Our Love Journal Copyright © 2010 Love Journal is Sponsored by HazlizaHusaini'sFamily