Thursday, May 20

Nak title kat blog gerak-gerak?

Malam ni ai nak kongsi cara-cara nak cantikkan title kat blog..Buat title leh gerak-gerak..kalau asyik static je..lelama boring kan..
Nak buat title gerak-gerak ni istilah bestnya  marquee efek  pada blogger. Nak namapak title blog youall cantik dan gerak-gerak jugak ke..try la step-step kat bawah..Confem menjadi..Selamat mencuba

selamat mencuba kengkawan

1. Login pada akaun blogger youall.
2. Klik "Layout" kemudian pilih "Edit HTML"
3. Search tag “<head>”
4. copy paste Script HTML betul-betul dibawah setelah tag <head>

<!--Begin Marquee Title Blogspot-->
<script language='JavaScript'>var txt="  Nama Site/Blog Youall  - deskripsi dari blog  ";var kecepatan=200;var segarkan=null;function bergerak() { document.title=txt;txt=txt.substring(1,txt.length)+txt.charAt(0);segarkan=setTimeout("bergerak()",kecepatan);}bergerak();</script>
<!--End Marquee Title Blogspot-->

5. Klik "Save Template"
6. Selesai.

 

catatan:
Warna Merah pada code tersebut adalah script untuk Nama Site/Blog youall.
Warna Biru dapat anda gantikan dengan deskripsi dari blog youall.

11 comments:

Muhammad Safie on May 20, 2010 at 8:21 PM said... [Reply]

owh cmtu..nice tips..

kitatauke on May 20, 2010 at 10:11 PM said... [Reply]

bagus tutorial tuan tanah..tq...:)

kakyong on May 20, 2010 at 10:29 PM said... [Reply]

tak menjadi pun..
kakyong try buat utk blog yg ini
http://kakyong-sukasuka.blogspot.com/

Love Journal on May 20, 2010 at 10:51 PM said... [Reply]

sori kakyong..ni sy dah update yang baru..leh tengok cth kat title blog sy..slmt mncuba

hanie@nisya on May 20, 2010 at 11:07 PM said... [Reply]

menarik :) nak try la

kakyong on May 20, 2010 at 11:52 PM said... [Reply]

okeh.. dah menjadi.. thanks..

MrSup on May 21, 2010 at 4:07 AM said... [Reply]

kalau pengguna wordpress self hosting camne ye kak? same je ek?

hizaki on May 21, 2010 at 12:30 PM said... [Reply]

nak try nih..

♥ Love Journal ♥ on May 21, 2010 at 1:49 PM said... [Reply]

;-)

Baby Yats on July 28, 2010 at 1:11 AM said... [Reply]

dah try...=)

leeza on July 28, 2010 at 9:46 AM said... [Reply]

@Baby Yats cntik title awak:-)

Post a Comment

 

Ratuhati Kami

  • Harith
  • Harith
  • Harith
  • Harith
  • Harith
  • Harith
  • Harith
  • Harith

Celebs Blog

Our Love Journal Copyright © 2010 Love Journal is Sponsored by HazlizaHusaini'sFamily