Tuesday, May 11

Nafkah zahir dan batin.

Bila dah kahwin ni macam-macam masalah akan timbul..Pada yang berkahwin dan ada ilmu penuh di dada serta berlandaskan hukum syarak,InsyaAllah rumahtangga dorang mesti aman bahagia..Tapi bagi yang kekurangan ilmu,macam-macam masalah akan timbul..Sebab nya masing-masing mesti nak tunjuk pandai..dan ada juga yang mengikut kata hati sendiri.Saya terjumpa kisah ini dalam satu sudut laman di alam maya ni.Saya terdetik ingin berkongsi bersama semua..dan harap semua dapat memberi buah fikiran.Moga kita sama-sama faham dengan istilah nafkah zahir dan batin.

Maaf kepada penulis sebenar kisah ini,saya tidak berniat untuk mengambil kesempatan tapi cuma ingin berkongsi serta mendapat ilmu dari kisah ini.

“Hukum wajib suami beri nafkah zahir dan batin ni mmg tak perlu dipersoalkan.. tapi cabang2 dan definisi perkataan nafkah nih yg buat konpius...
setahu aku, yg wajib nya suami mesti sediakan tempat tinggal, makan minum dan pakaian ..

Bukannya aku tak nak bagi duit nafkah a.k.a duit poket (kalau yg tu la the only thing org pompuan nampak).. tapi atas dasar ikhlas bukan memaksa...
ini, tempat tinggal ada, makan dah cukup, pakaian ada... semua tuh pun pakai duit jugak.. tapi org pompuan ni tak nampak tu semua.. pada diaorg, "duit nafkah adalah duit poket", "duit poket adalah duit nafkah", mesti wang tunai. Suami sampai terpaksa ikat perut, cut belanja itu ini.. tapi bila tak bagi duit poket isteri claim tak beri nafkah zahir secukupnya... walhal duit gaji si isteri tak luak pun...
jika intepretasi duit nafkah adalah duit poket isteri semata-mata, tak termasuk duit belanja dapur, anak2 dan sebagainya... tidakkah itu dah lebih dari keperluan isteri? Isteri wajib diberi wang tunai untuk dibelanja mengikut kehendak hati diaorg, sedangkan suami bukan sekadar takde duit poket.. malah terpaksa berhutang semata-mata untuk menampung keperluan keluarga. Adil ke mcm ini?

Sedangkan aku pun makan kat rumah sebelum pegi keja to skip belanja b'fast kat tempat keja... kadang2 bila perut tak lapar... lunch pun aku skip... bukan tak mampu... tapi berjimat cermat.. pikir masa depan keluarga dan anak2... selagi ada duit yg boleh disimpan dan dijimat, selagi tuh aku avoid dr spending... tapi bila sampai kat isteri, semua bagi semua habis... selagi ada duit kat tangan, selagi tuh lah tak pernah cukup barang kat rumah... ada jer yg nak beli...  yg dah ada pun nak tukar baru... bila kita nasihat, dia kata duit dia, ikut suka dia la nak beli apa... habis, kalau dah ada duit, buat apa nak lagi duit poket dari suami?

Kesimpulannya..Isteri sepatutnya berada di rumah drpd bekerja di luar.Dan duit isteri yg diizinkan suaminya bekerja, adalah hak bersama si suami.Jika isteri bekerja, suami tidak perlu memberi wang tunai sebagi nafkah, cukup lah sekadar penghargaan seperti hadiah, keperluan ke kerja seperti kereta dan barang2 lain atau pun cukup lah sekadar jumlah wang yg sedikit...”

Jadi,apa komen korang pasal kes ni.Kalau boleh share la dengan saya.Moga kita sama-sama beroleh ilmu.

7 comments:

Amirah Rashid on May 11, 2010 at 4:25 PM said... [Reply]

tak sabarnye nk kawen. haha ;D pdhl umur bru 18 ;D

✿Lovillea✿ on May 11, 2010 at 5:57 PM said... [Reply]

benda nie comlicated... bile dh khwn byk pengorbanan perlu di buat.. korban perasaan + masa + kwn + minat + segalanya2.. if sanggup okeh bereh... Ego?? kne gak korbankan.. pro & kontra dlm hbgn.. ermmmm kes nie kan ssh nk ckp.. mmg si suami kne sediakan sumenye.. tp kan si isteri kne fhm kewangan suami.. kalo dh xde buat cr xde.. isteri juga berdosa if suami terpaksa oberhutang.. sedangkan isteri meringankan suami... zaman skunk sume kne share.. hrp suami sorang alahaiii mmg xckup.. tp tu lah pape pon komunikasi amatlah penting.. hehhehe merepek plak kt sini |blushing|

.::WaNiE::. on May 11, 2010 at 6:42 PM said... [Reply]

Ini semua toleransi :)

Dalam kehidupan aku, kene terbalikkan entry kat atas tu..

Hazliza Husaini on May 11, 2010 at 7:45 PM said... [Reply]

betul kan..apa-apa pun komunikasi tu tetap main peranan yang penting.isteri tak perlu nak mengungkit,sbb isteri pasti akna dapat apahal kalau membntu suami,suami plak bila isteri dh bntu jgn la ambik ksmptan pula..;-)

Eizny Ejan on May 11, 2010 at 10:39 PM said... [Reply]

bg pndpt ezny la ek
si istery 2 kena la berjimat2 cz bla smthng hppnd how? such as if si suami ni kerja swasta *kalo govmnt n berpngkt 2 laen cter ea* n gaji lmbt dtrima / dibuang kerja ni kan smua mslh sbb duet da byk spnd kat bnda2 yg x ptt..yg dah ada pun nak tukar baru.(sptri pnulis berkate)
ape2 pn hsbnd n wife mst have a toleransi :D

x sbr plak nk dirikn msjd hahaha pdhl umo bwu 20 (copy ayt amirah rashid) jgn marah yer hehe :D

lovelylady on May 12, 2010 at 9:03 AM said... [Reply]

act benda ni mmg kne tolerate..tgk le kemampuan suami, kalau dh mampu tu mmg le patut diberi wang utk kperluan isteri..contohnya kalau si suami kjenye doktor, isteri x keje sbb smate2 nk jaga kluarga (tu kire pengorbanan isteri gak tu!) & suami kt tmpat kje jgn le fikir 'aku sorang je kje, bini kt umah syok2 je dok umah x wat mende..' dia lupa kt umah yg bini dia penat jg uruskan umgtgga & slagi blum tutup mata, slagi tu le x pnah kering tgn..elok dgn statusnye sbgai isteri seorg doktor, so mkn pakai & keperluan mesti le nk staraf dgn kedudukan hubby dia kan, x kan le hubby pkai bj jenama burberry yg wife dia nk pkai cap aym kan! so pndai2 le..but bg hubby yg kurang kemampuan, wife tu kne le pndai2 ukur bj di bdn sendiri sbb 'hubby tu kan pkaian kite & kita pakaian hubby' so kne blanje ikut kemampuan la jgn main asal tunjuk je jadi..evntho kte kje mmg duit kte tp x salah saling mbantu sbb afterall, smua tu utk kluarga kite gak! so fikir2 lah.. (-------> am talking thru the experience) ;)

jaja9 on May 12, 2010 at 4:40 PM said... [Reply]

bab2 duit mmg boleh jadi gaduh suami isteri...so kalau nak elak gaduh kene lah give and take...mmglah suami wajib bg duit nafkah..tp kalau kita tahu dia mampu..bolehlah kita nak mintak..kalau dia x mampu...sampai kene ikat perut bagai..kita pulak bersenang lenang cam x adil plak kan..sama2 kene consider keadaan masing2..kata dah kawen kan..susah senang hadapilah bersama2..btol x..hehehehee...

Post a Comment

 

Ratuhati Kami

  • Harith
  • Harith
  • Harith
  • Harith
  • Harith
  • Harith
  • Harith
  • Harith

Celebs Blog

Our Love Journal Copyright © 2010 Love Journal is Sponsored by HazlizaHusaini'sFamily