Monday, May 31

lagi baby dibuang…

awat la hangpa ni jadi macam ni..Ai pun xtau nk wat ayat macam mana dah..ada saja berita buang baby..tak kesian ka dorang ni kat baby tu..Hari baca dalam harian metro tajuk nyer Kejutan Belakang Bilik Mayat .. baby tu baru je umur seminggu..Korang bayangkan  lah..ngan muka baby yang bersih tu,comel..tapi dorang sanggup buang..memang hati batu betul la manusia yang buang baby tu..Kalau ya pun tak nak jaga..pi la kasi kat orang yang nak jaga..sekarang ni pusat jagaan  tuk anak-anak terbiar ni..Kalau agak payah sangat..mai je bagi kat ai..Ai nak je wat anak angkat..Korang bacalah le berita penuh kat bawah..

MELAKA: Seorang bayi lelaki berusia kira-kira seminggu ditemui ditinggalkan frontpage oleh individu tidak bertanggungjawab di belakang Jabatan Perubatan Forensik dan Bilik Mayat Hospital Melaka (HM), petang kelmarin.

Difahamkan, bayi terbabit ditinggalkan agak lama sebelum ditemui oleh seorang orang awam berusia 40-an kira-kira jam 4.30 petang yang kebetulan melalui kawasan berkenaan untuk melawat ahli keluarganya sebelum dia menghubungi pihak polis.

Sumber berkata, bayi terbabit ditemui dibalut dengan sehelai kain batik dan diletakkan di dalam sebuah beg berwarna merah bertulis ‘Parkson’ yang turut dilapik dengan tilam nipis.

“Bayi terbabit kemudiannya dibawa polis yang bertugas di pondok hospital ke Jabatan Kecemasan untuk pemeriksaan kesihatan. Bayi terbabit sudah tidak mempunyai tali pusat dan selamat serta keadaannya adalah sihat,” katanya.

Sumber berkata, bayi berkenaan kini diletakkan dalam pengawasan pihak hospital bagi memastikan keadaan kesihatannya benar-benar terjamin sebelum diserahkan kepada Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM) untuk penjagaan selanjutnya.

Sementara itu, Ketua Polis Daerah Melaka Tengah, Asisten Komisioner Salehhudin Abd Rahman ketika dihubungi mengesahkan menerima laporan berhubung penemuan bayi berkenaan.

Beliau berkata, pihaknya kini menjalankan siasatan lanjut bagi mengesan individu yang terbabit meninggalkan bayi berkenaan untuk tindakan.

Kes berkenaan disiasat mengikut Seksyen 31 (1) (a) Akta Kanak-Kanak 2001 kerana kecuaian dalam menjaga kanak-kanak yang berada dalam jagaan, jika sabit kesalahan boleh dikenakan hukuman denda tidak melebihi RM20,000 atau penjara tidak melebihi sepuluh tahun atau kedua-duanya sekali.

Salehhudin bagaimanapun enggan mengulas lanjut kerana kes berkenaan masih dalam siasatan polis.

Ini adalah kes kedua berkaitan bayi yang berlaku dalam bulan ini.

Pada 18 Mei lalu, akhbar ini melaporkan satu pasangan remaja mengaku bersalah di Mahkamah Majistret Ayer Keroh atas tuduhan menyembunyikan kelahiran dan menanam mayat seorang bayi lelaki di tepi sungai di Taman Melaka Baru, Batu Berendam pada 12 Mei lalu.

Ibu bayi itu, seorang pelajar berusia 15 tahun, dari Durian Tunggal, Alor Gajah dan teman lelakinya, Muhammad Safiuddin Mohd Zahari, 19, dari Taman Melaka Baru, di sini, dituduh bersama-sama melakukan kesalahan itu antara jam 12 tengah hari hingga 12.30 tengah hari pada 12 Mei lalu.

Buang bayi dalam kotak Oleh Salman Hamat salman@hmetro.com.my KULAIJAYA: “Kali pertama melihat wajah bayi di dalam kotak susu itu, saya mahu menyelamatkannya malah sepanjang perjalanan ke hospital, saya tidak putus mendoakan bayi yang masih bertali pusat itu panjang umur dan dapat diselamatkan.

“Bagaimanapun, saya terkilan apabila tepat azan Subuh dilaungkan bilal surau hospital, doktor mengesahkan bayi perempuan malang itu sudah menghembuskan nafas terakhirnya walaupun pelbagai usaha dilakukan pasukan perubatan,” kata Zulkifli Samsi, 40, bapa kepada tiga anak menceritakan detik cemas cubaannya menyelamatkan bayi perempuan yang ditemuinya di dalam kotak susu di sebuah hentian bas depan Sekolah Menengah Munsyi Addullah, di sini, jam 4.50 pagi semalam.

Menurutnya, ketika kejadian, dia secara kebetulan melalui jalan berkenaan untuk minum di gerai berhampiran sementara menunggu azan Subuh sebelum berjemaah di surau berhampiran.

Bagaimanapun, katanya, dia terkejut apabila melihat sebuah kereta tiba-tiba berhenti di kawasan berkenaan dalam keadaan tergesa-gesa sebelum memecut laju.

“Dalam keadaan samar-samar, saya dapat melihat kelibat manusia keluar daripada kereta terbabit sambil membawa sesuatu, dengan kelam-kabut dia terus meletakkan objek di hentian bas sebelum memecut laju ke arah Johor Bahru.

“Sifat ingin tahu menyebabkan saya berhenti dan mendapati sebuah kotak ditinggalkan di situ. Saya kemudian mengambil sebatang kayu untuk membuka kotak susu berkenaan sebelum terpandang wajah bayi yang diam membisu di balut menggunakan kain.

“Naluri kebapaan menyebabkan saya tidak berfikir panjang dan terus mengambil kotak berisi bayi itu dan masuk ke dalam kereta menuju ke Hospital Kulai (HK),” katanya.

“Ketika bayi itu dirawat, saya dapat melihat jarinya bergerak sebelum disahkan meninggal dunia tidak lama kemudian,” katanya ketika dihubungi semalam.

Sementara itu, Ketua Polis Daerah Kulaijaya, Superintendan Zulkefly Yahya, ketika dihubungi mengesahkan kejadian berkenaan dan pihaknya menjalankan siasatan berhubung penemuan bayi itu. “Hasil siasatan awal bayi perempuan itu dipercayai berketurunan Melayu dan kami percaya dia dilahirkan dalam tempoh 24 jam.

“Ketika dirawat tali pusatnya masih lengkap dia hanya dibalut menggunakan kain tanpa baju serta ditinggalkan dalam kotak berkenaan.

“Berikutan itu kami memohon bantuan orang ramai membantu siasatan kes ini serta mengesan ibu dan individu bertanggungjawab melakukan perkara tidak berperikemanusiaan itu,” katanya.

Menurutnya, kes disiasat mengikut Seksyen 318 Kanun Keseksaan kerana menyembunyikan kelahiran dengan cara membuang mayat bayi secara sulit.

Orang ramai yang mempunyai maklumat boleh menghubungi talian Hotline Polis Johor 07-2212999 atau 07-6637222.

10 comments:

.::WaNiE::. on May 31, 2010 at 2:32 PM said... [Reply]

lagi?

sob sob sob

hentakbelipat on May 31, 2010 at 2:35 PM said... [Reply]

skang lagi gila...manusia2 yang kejam ni da pandai cover line..takut kantoi kalau buang bayi,,dioang sanggup tanam pulak...gila ba!

♥ Love Journal ♥ on May 31, 2010 at 2:42 PM said... [Reply]

memang gila..igt kalu tanam org xleh jumpa gamaknya..

fazilzura on May 31, 2010 at 2:42 PM said... [Reply]

salam kenalan ..

GILE betul le menusia zaman skang ni , ngalah kan binatang (emo emo)..

* sweet ure blog

Nurhidayah Shamsury on May 31, 2010 at 3:19 PM said... [Reply]

geram mmg geram..if nak buang pun jgn la smpai baby tu mati..sdey sgt tau..klu nak buang tu letak la kat surau ke masjid ke..ade la jgk yg org nak selamatkan..tp klu kt longkang la, sungai la..ape cer???...Petanda dunia bakal berakhir kot..

pakcikLie on May 31, 2010 at 3:26 PM said... [Reply]

korang jaq tui depa nieh !!

☻UsaGi NaNa☻ on May 31, 2010 at 4:03 PM said... [Reply]

kecian nye baby tuh~~

syalinda johari on May 31, 2010 at 4:10 PM said... [Reply]

tu laa.. geram aku tgk berita tuu..kesian bayi2 dia malaysia ni.. kalo tanak p bg kat org lain

syazwani thaharuddin on May 31, 2010 at 4:57 PM said... [Reply]

haih ,
manusia skrg ni takde prasaan ,
sdey je wani tgk bayi2 yang kene buang ,
cmne la prasaan dorg kn ble da bsar nant ,
huhu

LUT on May 31, 2010 at 7:41 PM said... [Reply]

ape salah baby tu..cube korang imagine jadi baby yg dibuang tu..cane nak hidup? tak kenal ayah ibu kandung. separuh nikmat dunia da ilang dari lahir. haih sedihhhhh

Post a Comment

 

Ratuhati Kami

  • Harith
  • Harith
  • Harith
  • Harith
  • Harith
  • Harith
  • Harith
  • Harith

Celebs Blog

Our Love Journal Copyright © 2010 Love Journal is Sponsored by HazlizaHusaini'sFamily