Saturday, April 17

Jadi kaya dengan menulis blog

Dengar perkataan 5 angka..sapa yang tak nak kan..saya pun nak..dah le dengan hanya memblogkan diri jer..bestnyer kan..tu la yang terjadi kat  Mira Abu Bakar. haaa siapa Mira Abu Bakar ni? Kalau ada yang tak tahu, boleh selak akhbar Harian Metro tarikh 13 April 2010 dalam segmen Variasi muka surat 6. Mira Abu Bakar atau lebih popular dengan panggilan Redmummy adalah pemilik blog Redmummy.com, blog peribadi paling popular yang sekarang ni jumlah pembaca dah hampir 4 juta pembaca dan jumlah online user pada satu2 masa menjangkau  200 user online..wahhh sangat memberansangkan..blog saya ni kalau dapat 5 user online pun saya dah menyegeh suke..redmummy2 .

Tapi kan..bila ada yang berjaya macam Redmummy.com,mesti ada jugak yang mengdengki..yang buat fitnah macam-macam..Tu la orang melayu..tak boleh tengok orang lain berjaya sikit..bila la orang melayu nak maju camtukan..Asyik2 orang berbangsa lain yang maju..kita gigit jari jer..apa ler slah nya bila ada orang melayu berjaya macam ni..kita sama2 support dan dalam masa yang sama kita berusaha juga untuk jadi macam dia..Kan bagus mcm tu..sama2 berjaya..

 

Berbalik pada blog Redmummy ni,blog ni menceritakan mengenai apa sahaja. Bukan hanya menjurus kepada personal life tetapi termasuk panduan keibubapaan, solekan, fesyen, perhiasan seperti beg tangan, anting-anting juga ulasan filem, konsert, teater serta majlis anugerah seperti Anugerah Juara Lagu (AJL), Anugerah Skrin dan Anugerah Bintang Popular Berita Harian.

Pasal pendapatan nuffnang pula pendapatan pertama Redmummy.com daripada Nuffnang berjumlah RM90, diikuti RM150, RM300 sehinggalah sekarang mencecah RM10,000 sebulan. Dalam masa yang sama Redmummy.com turut dijemput untuk menghadiri pelbagai acara perasmian produk terbaru seperti susu, alat solek, pakaian, salun dan spa sehinggalah alat teknologi seperti kamera dan telefon bimbit. Beliau memperoleh RM100,000 untuk ulasan iklan sepanjang tiga tahun menulis blog.redmummy1

 

Sedikit panduan untuk blogger yang nak menjana pendapatan dari blogging:

1. Individu mestilah mempunyai Internet serta komputer riba yang mudah dibawa ke mana-mana.
2. Mulakan membaca blog popular kemudian tinggalkan komen pada lima blog popular ini.
3. Kemudian untuk setiap blog yang sudah diberi komen, cari pula blog lain kemudian tinggalkan tiga komen di situ begitulah seterusnya sehingga iaa berkembang.
4. Buat template yang menceriakan dan bukan hanya mengambil template sedia ada.
5. Setiap hari pastikan anda membuat 10 catatan, setiap catatan disiarkan tiga atau empat jam. Ini bagi memastikan blog sentiasa menerima kunjungan.
6. Mendaftar dengan laman web Nuffnang untuk memastikan blog menerima iklan daripada Nuffnang.
7. Rajin serta tidak kenal erti putus asa.

19 comments:

hairie fazril on April 17, 2010 at 10:35 PM said... [Reply]

nk jd cam die gak..
tp nuffnang baru ade 5 posen..
hahaha...
budak baru katekan...
tunjuk ajar ek..~
huhu

Hazliza Husaini on April 17, 2010 at 10:48 PM said... [Reply]

sy pun bdk baru..nk kena mnta tlg redmummy kot..wat kelas utk kita

hairie fazril on April 17, 2010 at 10:49 PM said... [Reply]

btol gak tu..
wat tuisyen trus xpe..
haha...

Hazliza Husaini on April 17, 2010 at 10:54 PM said... [Reply]

klu tuisyen kang kena byar yuran tiap2 bulan..duit nuffnang pun lum dpt lagi..mn nk cekau $$$

alifstyle on April 18, 2010 at 6:33 AM said... [Reply]

Wah! Sampai begitu sekali pendapatannya. Mak cik kayoo!

Hazwan Hakim on April 18, 2010 at 9:24 AM said... [Reply]

ni ler namanyer IM..hehe

Hazliza Husaini on April 18, 2010 at 10:02 AM said... [Reply]

Hazwan IM tu ape..blur ckit ni

hairie fazril on April 18, 2010 at 6:21 PM said... [Reply]

ntah..IDM(internet download manager) tau ler..
hahaha

Hazliza Husaini on April 18, 2010 at 6:23 PM said... [Reply]

hahahahha..

Hot Mama on April 18, 2010 at 7:50 PM said... [Reply]

kagum tau dgn redmummy..

Hazliza Husaini on April 18, 2010 at 8:59 PM said... [Reply]

saya pun kagum...hehhehhe..

syalinda johari on April 19, 2010 at 9:31 AM said... [Reply]

wei..aku nak jugak jadik kaya mcm ni..
nuffnang baru rm1.50..kekekeke..

HazlizaHusaini on April 19, 2010 at 9:37 AM said... [Reply]

ok la tu...ckit2 lm2 jd bukit...hehhehheheaku xdpt 5 angka..dpt 3 angka pun dh syukur sgt..

aZHIeeDA on April 20, 2010 at 3:05 PM said... [Reply]

suke entry2 redmummy..dats why die ramai followers

S.I.T.I on April 24, 2010 at 10:10 PM said... [Reply]

wahh..bgus gak tuh.
bleh ar nk prektis pasnie.
hee~

Imz Jentayu on April 27, 2010 at 12:32 AM said... [Reply]

wahhh...kayonya..nak mcm 2 jgk,tp rasa mcm xde skills je...

jaja9 on May 5, 2010 at 4:07 PM said... [Reply]

have been reading about redmummy in harian metro.really changed my mind about blogging and so proud of you..

jaja9 on May 5, 2010 at 4:08 PM said... [Reply]

eh silap tulis plak..really proud of redmummy sebenarnya..hehe

♥ Love Journal ♥ on May 21, 2010 at 12:08 AM said... [Reply]

boleh dijadikan contoh untuk semua blogger2 ;-)

Post a Comment

 

Ratuhati Kami

  • Harith
  • Harith
  • Harith
  • Harith
  • Harith
  • Harith
  • Harith
  • Harith

Celebs Blog

Our Love Journal Copyright © 2010 Love Journal is Sponsored by HazlizaHusaini'sFamily